• Hakukoneoptimointi

Hyvä verkkosivuston rakenne

Verkkosivuston rakenne on tärkeä asia hakukonenäkyvyyden kannalta, sillä hyvällä rakenteella annetaan Googlelle signaaleja siitä, mitkä ovat sivuston tärkeimpiä sivuja.

SDM logo

Digimarkkinointi

Verkkosivustonrakenteen vaikutus hakukonenäkyvyyteen

Verkkosivuston rakenne on tärkeä asia hakukonenäkyvyyden kannalta, sillä hyvällä rakenteella annetaan Googlelle signaaleja siitä, mitkä ovat sivuston tärkeimpiä sivuja. Suosittujen sivujen tulisi olla heti etusivulta nopeasti löydettävissä. Tällöin Google katsoo niiden olevan sivuston tärkeintä sisältöä. Samalla myös edistetään sivuston käyttäjäystävällisyyttä.

Optimaalinen sivuston rakenne muistuttaa pyramidia. Etusivu on pyramidin huippuna ja sen alla on pääkategoriat, joiden alla taas on kuhunkin kategoriaan liittyvät alasivut. Sivuston rakennetta suunniteltaessa pitäisi pyrkiä siihen, että jokainen yksittäinen sivu on korkeintaan kolmen klikkauksen päässä etusivusta. Klikkausten voi ajatella olevan välimatkoja – mitä lähempänä etusivusta yksittäinen sivu on, sitä parempi.

Sivuston rakenteessa täytyy huomioida myös hakusanat, joilla halutaan Googlessa näkyä. Mitä lähempänä pyramidin huippua ollaan, sitä laajempaan/geneerisempään hakusanaan sivu tulisi kohdistaa. Kun mennään rakenteessa alaspäin, tähdätään pitempiin ja tarkempiin hakusanoihin ja –lauseisiin. Jokainen sivu tulee siis kohdistaa omalle hakusanalleen – myös etusivu, jonka tulisi olla kohdennettu sivuston tärkeimmälle hakusanalle.

Idean hahmottamiseksi kuvitellaan verkkosivu, joka myy vaatteita. Etusivu voisi olla kohdistettu sanalle ”vaatekauppa”. Pääkategorioina voisi olla ”kengät”, ”paidat” ja ”päähineet”. Näiden alla olisi sitten alakategoriat kuten ”saappaat”, ”hupparit” tai ”lippalakit”, joiden alla tuotesivut.

Sivuston sisäinen linkitys

Hyvällä sivuston sisäisellä linkityksellä autetaan sekä Googlea kuin myös ihmistä navigoimaan sivulla ja löytämään nopeasti tärkeät sivut. Navigointiin käytetään erilaisia elementtejä. Normaalisti sivustolla on aina päänavigaatio, joka on sivun yläosassa. Lisäksi navigointia voidaan helpottaa murupolulla ja tekstin sisäisillä linkeillä. Näistä lisää myöhempänä.

Ankkuriteksti on linkin teksti, jota ihminen klikkaa päästäkseen linkitettävälle sivulle. Hyvä ankkuriteksti kertoo, mihin linkki vie. Jos linkitettävän sivun aihe on t-paita, pitäisi sanan ”t-paita” olla myös linkin ankkuritekstissä. Huono ankkuriteksti on esim. ”klikkaa tästä”, koska se ei kerro mitään siitä, mitä aihetta linkin kohteena oleva sivu käsittelee. Google siis myös huomioi linkin ankkuritekstit.

Kun toisiinsa liittyvät sivut linkittävät systemaattisesti toisiinsa hyvillä ankkuriteksteillä, autetaan Googlea ymmärtämään sivuston sisältö ja rakenne paremmin. Näin voidaan nousta tärkeillä hakusanoilla ylöspäin Googlen hakutulossivulla.

Tärkeimpien sivujen linkitys tulee käytännössä kuntoon silloin, kun niihin on linkit päävalikossa ja linkkien ankkuriteksteinä ovat tarkat hakusanat, joilla halutaan Googlessa näkyä.

Murupolku on yleensä sivun yläosassa näkyvä linkkipolku siihen sisältöön, jota kävijä parhaillaan selaa. Murupolku tuo myös lisää linkkejä sivuille tarkoilla ankkuriteksteillä.

Tekstinsisäiset linkit taas ovat itse tekstisisällössä olevia linkkejä, joiden avulla voidaan kätevästi tarjota lukijalle lisätietoa aiheesta. Tekstinsisäisissä linkeissä ankkuriteksteinä kannattaa käyttää hieman pidempiä lauseita. Tämä on tekstinsisäinen linkki hakukoneoptimointi palveluumme. Tekstinsisäisiä linkkejä kannattaa käyttää vain silloin, kun on hyvä paikka linkittää johonkin tärkeälle sivulle.

Yhteenveto

Kannattaa tarkistaa sivuston rakenne ja piirtää se vaikka paperille ylös, jolloin kokonaisuuden hahmottaminen on helpompaa. Pyramidin tulisi olla sopusuhtainen, eli jokaisen kategorian alla suunnilleen sama määrä alasivuja. Jos jonkin pääkategorian alla on huomattavasti enemmän alasivuja kuin muiden, niin mieti, miten sivuston rakennetta voisi jaotella paremmin.

Kannattaa tarkistaa myös web-analytiikan avulla mille sivuille vierailijat usein menevät ja varmistaa, että kyseiset sivut ovat helposti löydettävissä jo etusivulta.

Jos sinulla on ongelmia verkkosivun rakenteen suunnittelun kanssa ja sivustosi ei saa hyviä sijoituksia tärkeillä hakusanoilla hakutuloksissa, voi hakukoneoptimointi olla pelastus verkkosivuillesi tai verkkokaupallesi.

 

Laita hakunäkyvyys kuntoon hakukoneoptimoinnilla

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Analytiikka ja mittaaminen
    • Tekoäly

    Web-analytiikka ja AI – miten tekoäly muuttaa datan hyödyntämistä tuloksellisessa digimarkkinoinnissa?

    AI mullistaa tapamme kerätä, tulkita ja hyödyntää web-analytiikkaa liiketoiminnan tukena. Mihin asioihin AI vaikuttaa ja miten se on jatkossa hyvä huomioida?

    Lue lisää
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn vastuullinen ja eettinen käyttö markkinoinnissa – mitä siitä on hyvä tietää?

    Generatiivisen tekoälyn käyttö kiihtyy ja samalla esiin nousee sen vastuullisuuteen ja eettisyyteen liittyviä kysymyksiä. Mitä asioita tulee huomioida, kun haluat käyttää ...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn käytön vaarat orgaaniselle hakukonenäkyvyydelle

    Yritysten on opittava hyödyntämään tekoälyä prosesseissaan, tai he jäävät kilpailijoiden jalkoihin, mutta mitä vaaroja tekoälyn käytössä on?

    Lue lisää
    • B2B Markkinointi
    • Hakukoneoptimointi

    Hakukoneoptimointi B2B-yritykselle – Miksi ja miten se kannattaa tehdä?

    Hakukoneoptimointi on B2B-yritykselle paljon enemmän kuin vain näkyvyyttä – se on osa uskottavuutta, asiantuntijuutta ja liidien hankintaa. Tässä blogissa sukellamme syihin,...

    Lue lisää
    • Uutiset

    Huippuonnistuminen vaikeissa olosuhteissa: SDM:n vuosi 2024  

    Mitkä olivat SDM:n suurimmat kehitysaskeleet, onnistumiset ja torjuntavoitot? Katso vuoden 2024 koonti toimitusjohtajamme sanoin!

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Facebook
    • Instagram
    • Sosiaalinen media

    Meta-mainonnan säännöt – Mitä mainostajan tulee tietää?

    Meta-mainonnan pelisääntöjen tunteminen ei ole valinnaista, vaan välttämätöntä. Tässä blogissa pureudutaan Metan mainospolitiikan kiemuroihin ja siihen, miten mainostat t...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi

    AI-optimointi – Varmista hakukonenäkyvyys myös tulevaisuudessa

    Lue mitä AI-optimoinnilla tarkoitetaan sekä miten tekoäly tulee muuttamaan hakukonemarkkinaa.

    Lue lisää
    • B2B Markkinointi
    • Digitaalinen markkinointi

    Miten teollisuusyritykset voivat hyödyntää digimarkkinointia tehokkaammin?

    Digitaalinen markkinointi tarjoaa teollisuusyrityksille tehokkaan keinon kasvattaa näkyvyyttään, tuottaa liidejä ja edistää myyntiä. Lue, miten!

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi
    • Tekoäly

    Asiakaskäyttäytyminen murroksessa – näin reagoit asiakkaidesi muuttuviin tarpeisiin ajoissa  

    Asiakaskäyttäytyminen on murroksessa digitalisaation ja tekoälyn myötä. Personoitujen palveluiden, datan ja trendien seuraamisen avulla yrityksesi voi kuitenkin pysyä kilpail...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi
    • Sisältömarkkinointi
    • Strategia
    • Tekoäly

    Kokeile osaako tekoäly kertoa, miksi yritykseltäsi kannattaa ostaa

    Tekoäly mullistaa tiedonhaun ja muuttaa asiakkaiden ostoprosessin alkupäätä valtavasti. Jatkossa tekoäly on yrityksenne aktiivisin myyjä. Sen suoriutuminen riippuu siitä, mi...

    Lue lisää