• Sisältömarkkinointi
  • Tekoäly

Sisällön uudelleenkäyttö – Miten tekoäly skaalaa sisällöntuotantosi eri kanaviin ja formaatteihin? 

Tuotatko laadukasta sisältöä, joka jää elämään vain blogisivun perukoille? Tekoälyn avulla skaalaat yhden ydinsisällön eri formaatteihin, kanaviin ja kohderyhmille entistä tehokkaammin.

Valtteri Mustonen

    • Yhden sisällön hyödyntäminen useassa formaatissa ja kanavassa on yksi tehokkaimpia tapoja kasvattaa sisältömarkkinoinnin vaikuttavuutta.
    • Sisällön uudelleenkäyttö säästää aikaa, vahvistaa viestisi tavoittavuutta sekä pidentää sisällön elinkaarta.
    • Tekoäly mahdollistaa aiempaa nopeamman ja kohdennetumman sisällön uudelleenkäytön. Tämä pätee erityisesti sisältöihin, joiden uudelleenkäyttö ei ennen ollut kannattavaa.
    • Kohderyhmäsi tuntemus ja ostajapersoonien määrittely ovat edellytys, että sisältösi puhuttelevat eri vaiheissa olevia asiakkaita.
    • Tekoälyn avulla voidaan automatisoida sisällön muokkaus eri formaatteihin, mutta ihmisen rooli säilyy laadun ja kontekstin varmistajana.
    • MRACE®-malli tarjoaa selkeän kehyksen, jonka avulla yksi ydinsisältö voidaan laajentaa kaikkiin asiakaspolun vaiheisiin strategisesti ja mitattavasti.

Blogi julkaistu. Check. Postaus LinkedIniin. Tehty. Ehkä uutiskirje. Ja sitten: kohti seuraavaa sisältöprojektia. 

Monien yritysten markkinointitiimit näkevät valtavasti vaivaa sisällöntuotantoon. Valitettavan usea julkaisu jää kuitenkin elämään vain yksinäisenä blogipostauksena sivuston uumenissa, unohdettuna webinaaritallenteena tai ladattavana raporttina, joka oikein hyödynnettynä olisi oikea kultakaivos sisällöntuottajille. 

Samalla sisältöpankki tai blogiosio täyttyy tiedosta, jolla olisi valtavasti annettavaa myös käyttäjille, jotka eivät koskaan löydä sisältöjesi pariin esimerkiksi hakukoneen kautta. Onneksi tämä ongelma on ratkaistavissa, eikä se edes vaadi täysin uuden sisällön luomista jokaiseen kanavaan alusta alkaen. 

Voit myös kuunnella tämän blogin!

 

Miten yksi sisältö muuttuu moneksi? 

Ajatellaanpa blogia, jonka aiheena on “Tekoälyn vastuullinen ja eettinen käyttö markkinoinnissa”. Blogin kirjoittaja on nähnyt valtavasti vaivaa tekstin eteen, joten tehdystä työstä kannattaa ottaa kaikki irti. Näin tavoitetaan myös potentiaalinen yleisö, joka ei löytäisi pelkän blogipostauksen ääreen. 

Kun sisältöä tarkastellaan uudelleenkäytön näkökulmasta, siitä voidaan luoda: 

  • napakka ja blogin tärkeimmät kohdat tiivistävä LinkedIn-postaus. 
  • uutiskirje, joka nostaa blogin näkökulmat esiin lukijaa kiinnostavalla tavalla. 
  • lyhyt video, jossa asiantuntija summaa tärkeimmät oivallukset. 
  • audioversio, joka toimii vaihtoehtona kirjoitetulle versiolle blogista (tämäkin artikkeli on kuunneltavissa ääniblogina). 
  • tiivis myyntiesitys asiakkaille. 
  • graafi tai muu kuvitus, joka esittää tärkeimmät pointit visuaalisessa muodossa. 

Kannattaa myös harkita tarkkaan, mikä on se kultainen ydinsisältö, johon laitat kaikki paukkusi ja joka toimii muiden sisältömuotojen lähdemateriaalina. Kun olet määrittänyt yleisösi ja heidän käyttämänsä kanavat tarkkaan, tiedät mihin formaatteihin panostaa ja mihin kaikkeen alkuperäisen sisällön tulisi taipua.  

Jos video puhuttelee asiakkaitasi parhaiten, panosta visuaalisesti näyttävän YouTube-videon luomiseen ja ammenna siitä esimerkiksi lyhyempiä klippejä TikTokiin sekä tuota videon tärkeimmät opetukset tiivistäviä postauksia. Voit myös rakentaa videon ympärille blogiartikkelin verkkosivuillesi, joka käy läpi samat asiat tekstimuodossa. Näin myös perinteiset hakukoneet löytävät asiantuntemustasi jakavan sisällön. 

Esimerkiksi SDM:llä teemme eräälle asiakkaallemme kuukausittaisen uutiskirjeen, joka toimii pohjana orgaanisille somepostauksille, rikastuksille markkinoinnin automaatioon, natiivimainonnan sisällöille sekä mainosteksteille luomiimme kuvituksiin. Eri kanavien synergiaetujen sekä asiakkaamme saaman kustannusäästön lisäksi sisällön välittämä viesti vahvistuu, kun sitä toistetaan monikanavaisesti. 

Räätälöi ydinsisältö eri kohderyhmille 

Voit viilata samasta ydinsisällöstä eri ostajapersoonia puhuttelevia versioita, joissa sisällön formaatti, kanava ja viesti on kaikki muokattu uutta kohderyhmää ajatellen. Tässä edellytyksenä on oikein määritelty ostajapersoona, joka kuvaa, mikä tavoittelemaasi yleisöä oikeasti kiinnostaa, mitä he tavoittelevat, missä kanavissa he liikkuvat ja minkälaisella viestillä herätät heidän mielenkiintonsa. 

Kun muotoilet yksittäisen blogin tai ladattavan oppaan uudelleen eri ostajapersoonille, sen vaikuttavuus kasvaa moninkertaiseksi. 

Esimerkiksi B2B-markkinoinnissa: 

  • Markkinointijohtajaa puhuttelee sama sisältö, mutta häntä kiinnostaa palvelusi vaikuttavuus ja ROI:n mittaaminen. 
  • Tekninen asiantuntija taas haluaa nähdä konkreettiset käyttöönoton vaiheet tai tarjoamasi tuotteen integraatiomahdollisuudet. 
  • Myyntijohtoa kiinnostaa, miten sisältö liittyy kasvutavoitteisiin. 
  • Potentiaalinen työnhakija tutkii sisältöjäsi ja koittaa selvittää, olisitko mielenkiintoinen ja vastuullinen työnantaja. 

Tekoäly on avaintekijä sisältösi pääviestin muokkaamisessa eri ostajapersoonille. Kun opetat tekoälylle, millaisia ostajapersoonia yritykselläsi on, se auttaa muotoilemaan pääsisältösi viestin juuri oikealla sävyllä ja painotuksilla sekä laatimaan kohderyhmäkohtaisia CTA-ehdotuksia ja aiheita jatkosisällöille. 

Tämä ei tarkoita, että kaikki sisältö tulisi skaalata moneksi heti. Sen sijaan saat valmiista sisällöstä enemmän irti, kun tunnet yleisösi ja heidän tarpeensa. 

Sisältö ei ole kertakäyttötuote 

Aiemmin sisällön uudelleenkäyttö (englanniksi ”content repurposing”) nähtiin järkevänä lähinnä, kun kyseessä on aina ajankohtainen ”evergreen-sisältö”, kuten kattava blogipostaus tai verkkosivuiltasi ladattava PDF.  

Ajattomat aiheet, kuten “mitä on kilpailija-analyysi” tai “sisältöstrategia”, ovatkin erinomaisia, kun suunnittelet pitkäikäisiä ja eri ostajapersoonia puhuttelevia sisältöjä.  

Sen sijaan ajankohtais- tai niche-aiheita käsittelevää sisältöä ei aikaisemmin ole ollut järkevää lähteä muokkaamaan useaan kanavaan tai eri kohderyhmille, jos uudelleenkäytöstä ei ole ollut odotettavissa merkittävää hyötyä. 

”Tekoäly tuo tähän kuitenkin muutoksen, sillä se mahdollistaa jokaisen sisällön skaalaamisen kaikkiin kohdeyleisösi kanaviin sekä eri ostajapersoonille.” 

Myös nopeammin vanhenevat sisällöt on nyt mahdollista skaalata eri kanaviin pienemmällä työmäärällä. Juuri ajankohtaiset sisällöt kannattaa jalostaa eri formaatteihin, sillä ne korostavat asiantuntijuuttasi ja ajan hermolla olemista. 

Tekoäly sisällön uudelleenkäytössä 

Nyt myös lyhytikäisemmästä blogista, webinaarista tai jopa kampanjavideosta on mahdollista tehdä nopeasti monta kohderyhmää ja kanavaa palvelevaa versiota ilman raskasta tuotantoa. 

“Tekoälyllä voidaan nopeasti pidentää tai lyhentää sosiaalisen median postauksen tekstisisältöä tai muuttaa sen sävyä vaikkapa positiivisemmaksi, sopivammaksi mainostettavan tuotteen kontekstiin tai paremmin ostajapersoonaa puhuttelevaksi.”Digimarkkinointi + AI -kirja 

Kun pohjalla on jo huippuunsa viilattu ydinsisältö, tekoäly voi nopeasti muotoilla siitä versiot eri formaatteihin ja kohderyhmille ilman, että kaikki tarvitsee kirjoittaa alusta.  

Kuten aina tekoäly hyödyntäessä, myös sisällön uudelleenkäytössä tulee muistaa ihmisen vastuu, eikä ulkoistaa kaikkea tekoälylle. 

  • Yksinkertaisimmillaan voit käyttää tekoälyä ideoinnin tukena ja sparrailla sen kanssa, miten lähtisit muokkaamaan olemassa olevaa sisältöä muihin kanaviin ja tarkoituksiin. Tällöin sinulle jää ihmisenä vastuu parhaiden ideoiden toteuttamisesta, tekoälyn avulla tai ilman.  
  • Pyydä tekoälyä luomaan sisällön pohjalta uudet versiot haluamiisi kanaviin. Pidä kuitenkin huoli, että tekoälyllä on riittävästi taustatietoa ja kontekstia, kuten brändisi Tone of Voice sekä tavoittelemasi kohdeyleisö. Muussa tapauksessa lopputulos ei palvele tarkoitusta ja joudut tekemään suurimman työn korjatessasi AI-tekeleen haluttuun muotoon. 
  • Käännä sisältö uudelle kielelle ja uuteen markkinaan. Tekoälykäännösten kanssa törmää kuitenkin helposti ongelmiin, sillä käännös on usein tunnistettavissa koneen käsialaksi. Myös tietyt kulttuuriset nyanssit voivat jäädä uupumaan. 
  • Päivitä vanha sisältö vastaamaan nykypäivän tarpeita. Oikein promptattuna tekoäly tunnistaa sisällöstäsi parannuskohteita sekä vanhentunutta tai puuttuvaa tietoa, jolla vanhastakin blogipostauksesta saadaan tämänhetkisiä tavoitteitasi vastaava. 
  • Rikastuta sisältöä eri kanavia varten luomalla grafiikkaa ja kuvituskuvia tekstin pohjalta. Monet julkaisukanavistasi ovat luultavasti hyvin visuaalisia, jolloin julkaisusi jäävät huomiotta ilman kunnon kuvia. Tekoälyn vaarana kuitenkin on, että sen luomat kuvat eivät välttämättä ole yhdenmukaisia brändisi ilmeen kanssa. 

Kun tekoälylle opetetaan kerran, millaista sisältöä yrityksesi tuottaa ja kenelle, sen voi valjastaa jatkuvaan sisältötyöhön: muokkaamaan, skaalaamaan ja päivittämään sisältöjä nopeasti eri formaatteihin ja kohderyhmille. Tällöin jokaista sisältömuotoa ei tarvitse suunnitella manuaalisesti alusta alkaen.  

Lopputuloksena markkinointitiimilläsi on käytössään tehokas, monistuva sisältöprosessi. Voit myös luoda yrityksellesi räätälöidyn GPT:n, joka tuntee muun muassa brändisi äänensävyn, tuotteet ja kohdeyleisön. 

🤖 Lue lisää: Tekoäly sisältömarkkinoinnissa: näin sisällöntuotanto on muuttunut AI:n myötä

Päivitä vai unohda? Vanhan sisällön päivittäminen ja uudelleenkäyttö 

Vaikka uudelleenkäyttö kannattaa ottaa mukaan sisältöprosessiin jo suunnitteluvaiheessa, ei vanhaa sisältöä kannata hylätä. Päinvastoin! Esimerkiksi vanhat blogit ja ladattavat oppaat ovat usein täynnä näkökulmia, jotka kaipaavat vain päivitystä. 

”Usein riittää, että sisältö päivitetään ajankohtaiseksi, lisätään siihen uusia esimerkkejä tai tilastoja ja julkaistaan uudelleen – nyt nykypäivään päivitettynä, monikanavaisena ja eri ostajapersoonat huomioiden.” 

Vanhan sisällön päivittäminen on lisäksi yksi hakukoneoptimoinnin (SEO) tehokkaimmista, mutta alihyödynnetyistä keinoista. Kun esimerkiksi Google näkee, että verkkosivusi sisältöjä pidetään ajan tasalla uudella ja päivitetyllä tiedolla, se arvioi sivusi ajankohtaisemmaksi ja nostaa sen näkyvyyttä hakutuloksissa todennäköisemmin. 

On myös lukijalle merkki, että tieto sivustolla ei ole ajankohtaista, jos ”Julkaistu”-päiväys kertoo sisällön olevan vuosien takaa tai tekstistä löytyy viittauksia vanhoihin tilastoihin ja myynnistä poistuneisiin tuotteisiin. 

Älä tee somea vain somen tekemisen vuoksi 

Kuulostaako tutulta: someen pitäisi luoda säännöllisesti brändisi näkyvyyttä kasvattavia postauksia, mutta se vie aikaa. Tehdään siis edes jotain, jotta käyttäjät ja alustojen algoritmit eivät unohda olemassaoloamme. 

Orgaanisiin somepostauksiin panostaminen ei ole aina ollut jokaiselle brändille suurin huolenaihe, joten julkaisuihin ei ole kiinnitetty liialti huomiota. Ovathan somepostaukset hetkellisiä, nopeasti katoavia sisällönpalasia.  

Nyt tilanne on kuitenkin toinen, sillä Google on alkanut nostaa hakutuloksissa yhä enemmän sosiaalisen median sisältöjä, kuten Instagram-postauksia. 

”Toisin sanoen, ennen vain hetken näkyvyyttä saanut somejulkaisu voi nyt tuoda sinulle liikennettä kuten ikivihreä, SEO-optimoitu blogipostaus verkkosivullasi.” 

Tämän vuoksi somepostausten tulisi olla osa sisältöstrategiaasi erityisesti silloin, kun ne tuotetaan valmiin ydinsisällön pohjalta. Hyvin rakennettu blogi tai ajankohtainen webinaari voi toimia lähteenä usealle someen optimoidulle postaukselle, jotka parantavat näkyvyyttäsi sekä hakukoneissa että somekanavissa. 

💡 Lue lisää: Monikanavaisuus somemainonnassa – miksi se kannattaa? 

Sisällön lokalisointi eri markkinoille: Miksi pelkkä käännös ei riitä? 

Kun yritys toimii usealla markkina-alueella, kannattaa yhdellä kielellä tehdystä ydinsisällöstä tehdä saavutettava eri kieliä puhuville yleisöille. Joskus tähän riittää pelkkä sisällön kääntäminen kielestä toiseen, mutta usein vaaditaan enemmän, jotta käännetty sisältösi varmasti puhuttelee uutta lokaalia yleisöäsi.  

Pelkässä sanasta sanaan kääntämisessä jää huomiotta monta muuta kansainvälisen sisältömarkkinoinnin nyanssia sekä eri markkinoiden uniikit tarpeet. Sama sisältö, joka toimii suomalaiselle asiantuntijalle, ei välttämättä resonoi saksalaisessa päätöksentekopöydässä, vaikka kieli olisikin oikea. Tarvitaan sävyn muokkaamista, viestirakenteen hienosäätöä ja oikeiden esimerkkien valintaa. 

Kuten Digimarkkinointi + AI -kirjassa todetaan: 

“Kontekstia on jo pitkään pidetty sisällöntuotannossa vähintään yhtä tärkeänä kuin itse sisältöä. Tällä tarkoitetaan kohderyhmää, kulttuuria, trendejä ja muita viestin osuvuuden kannalta oleellisia asioita. Markkinoijan tärkeä kysymys itselleen onkin, miten käytän generatiivisen tekoälyn työkaluja tietyssä kontekstissa.” 

Tekoäly on tunnetusti oivallinen apuväline tekstien ja nykyään myös puheen kääntämiseen, ja on monia tilanteita, joissa sen hyödyntäminen tuo merkittäviä tehokkuushyötyjä. Tekoälyn käännösosaamiseen luottamisessa on kuitenkin omat vaaransa. 

Sinullakin on varmasti tullut vastaan verkkosivustoja ja markkinointiviestintää, jotka tunnistit välittömästi koneellisesti käännetyiksi. Tämä on ongelma, vaikka lukija ei pystyisikään selkeästi osoittamaan, mikä tekstissä on vikana. Internet on täynnä hupaisia esimerkkejä mönkään menneistä käännöksistä, kun natiivipuhujaa ei ole missään vaiheessa pyydetty varmistamaan tekoälykäännöksen laatua. 

”Usein tekoäly onkin parhaimmillaan käännöstyön nopeuttaja, ei 100 % korvike kielen tuntevalle kirjoittajalle.” 

Kuinka uudelleenkäytät sisältöä MRACE®-mallin eri vaiheissa 

MRACE®-malli on strateginen työkalu markkinoinnin suunnitteluun, joka toimii myös loistavana kehyksenä sisällön uudelleenkäytölle. Kun luot yhden vaikuttavan ydinsisällön, voit jalostaa siitä versioita, jotka palvelevat mallin eri vaiheita: 

Reach

Tässä vaiheessa sisällön tavoitteena on saada yleisön huomio. Ydinsisällöstä voidaan tehdä visuaalisia nostoja, lyhytvideoita tai somekaruselleja, jotka herättävät käyttäjien mielenkiinnon ja ohjaavat eteenpäin asiakaspolulla. Esimerkiksi blogin pohjalta tehty tiivis LinkedIn-nosto toimii tässä hyvin. 

Act

Yleisö on huomioinut sinut, joten on aika ohjata heidät tutkimaan lisää. Tässä vaiheessa kannattaa hyödyntää blogiversiota tai verkkosivulle rakennettua sisältösivua, joka tarjoaa lisätietoa ja vaihtoehtoisia polkuja eteenpäin ostopolulla. Act-vaiheessa korostuvat erityisesti monipuoliset, käyttäjän kysymysiin vastaavat sisällöt sekä selkeät CTA:t. 

Convert

Nyt on aika tarjota konversiota tukevaa sisältöä: ladattava opas, asiakastarina tai muu ostamista tukeva ladattava materiaali. Tekoäly voi auttaa jalostamaan alkuperäisestä sisällöstä helposti myös myynnin työkaluksi sopivia versioita, kuten tiiviin PowerPoint-dian tai infograafin tietyn kohderyhmän tarpeisiin. 

Engage

Asiakas on jo konvertoitunut, mutta haluat pitää hänet mukana matkassa. Tässä vaiheessa sisällöstä voidaan tehdä asiakaskirjeitä, podcast-keskustelun runko tai aihetta entisestään syventävä blogisarja, joka vahvistaa luottamusta ja asiantuntijakuvaa. 

Measure

Mikä sisältömuoto toi parhaan tuloksen missäkin vaiheessa? Entä mikä kanava toi eniten liikennettä, konversiota tai liidejä? Voit mitata sisältöjen vaikuttavuutta vaiheittain, kun sisältö on räätälöity MRACE®-mallin mukaisesti. Tätä varten kuitenkin vaaditaan, että sinulla on selkeä suunnitelma markkinointisi ja sisällöntuotantosi tueksi. 

📚 Lue lisää: MVG-MRACE®-malli 

Oletko valmis skaalaamaan sisällöntuotantosi? Ota meihin yhteyttä 

Olemme auttaneet monia yrityksiä hyödyntämään heille tuotettua laadukasta sisältöä eri kanavissa ja formaateissa. Olipa kyseessä timanttisen blogin tiivistäminen eri somekanaviin tai asiantuntemustasi korostavan webinaarin muuntaminen uutta kohdeyleisöä puhuttelevaksi artikkeliksi, me voimme auttaa! 

Yhdistämme sisällöntuotannon asiantuntijoidemme osaamisen sekä tekoälyn tehokkuushyödyt, jotta brändisi ja viestisi tavoittaa juuri oikeat yleisöt, oikeassa paikassa ja oikealla viestillä. Seuraamme uuden teknologian kehitystä silmä tarkkana ja olemme aina innokkaana testaamassa uusia tapoja, joilla teemme sisällöntuotannostasi entistä vaikuttavampaa, puhuttelevampaa ja tavoittavampaa.

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Sisällön uudelleenkäyttö – Miten tekoäly skaalaa sisällöntuotantosi eri kanaviin ja formaatteihin? 

    Tuotatko laadukasta sisältöä, joka jää elämään vain blogisivun perukoille? Tekoälyn avulla skaalaat yhden ydinsisällön eri formaatteihin, kanaviin ja kohderyhmille entis...

    Lue lisää
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn vastuullinen ja eettinen käyttö markkinoinnissa – mitä siitä on hyvä tietää?

    Generatiivisen tekoälyn käyttö kiihtyy ja samalla esiin nousee sen vastuullisuuteen ja eettisyyteen liittyviä kysymyksiä. Mitä asioita tulee huomioida, kun haluat käyttää ...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn käytön vaarat orgaaniselle hakukonenäkyvyydelle

    Yritysten on opittava hyödyntämään tekoälyä prosesseissaan, tai he jäävät kilpailijoiden jalkoihin, mutta mitä vaaroja tekoälyn käytössä on?

    Lue lisää