• Hakukoneoptimointi
  • Sisältömarkkinointi
  • Tekoäly

Tekoälyn käytön vaarat orgaaniselle hakukonenäkyvyydelle

Yritysten on opittava hyödyntämään tekoälyä prosesseissaan, tai he jäävät kilpailijoiden jalkoihin, mutta mitä vaaroja tekoälyn käytössä on?

Jukka Jäntti

Orgaanisen hakukonenäkyvyyden kasvattaminen on yksi kustannustehokkaimmista tavoista parantaa verkkosivustojen kävijämääriä. Olennaisena osana hakukonenäkyvyyden lisäämisessä on säännöllinen sisällöntuotanto, jonka tekoäly on viime vuosina mullistanut. Tekoäly pystyy luomaan sisällön nopeasti, suurissa määrissä ja aiheesta kuin aiheesta.  

Potentiaali kustannussäästöissä voi vaikuttaa ilmiselvältä, mutta liiallinen tekoälyn käyttö voi romahduttaa sivustoliikenteen määrän. Seuraavaksi käymme läpi tekoälyn käytön vaaroja ja haittoja tavoitellessa hakukonenäkyvyyden kasvua. 

Voit myös kuunnella blogin!

    • Tekoäly nopeuttaa sisällöntuotantoa, mutta samalla sisällön laatu kärsii. Tekoälyn tuottama sisältö voi olla toisteista, pinnallista ja vailla asiantuntijuutta tai lisäarvoa lukijalle.
    • Google suosii E-E-A-T-periaatteita täyttävää sisältöä, tarkoittaen että algoritmi palkitsee kokemukseen, asiantuntemukseen ja luotettavuuteen perustuvaa sisältöä.
    • Liiallinen tekoälyn käyttö voi romahduttaa orgaanisen hakukonenäkyvyyden. Heti julkaisun jälkeen saavutettu hakukonenäkyvyys voi pian romuttua, kun Google havaitsee heikon sisällön.
    • Todelliset esimerkit osoittavat riskin vakavuuden. Sivustot, kuten Bonsai Mary ja Pixelfy.me ovat kokeneet jopa yli 99,7 % orgaanisen liikenteen romahduksia.
    • Tekoäly on oiva työkalu sisällöntuotannossa, mutta ei ihmisen korvaaja. Paras lopputulos syntyy, kun tekoälyä hyödynnetään ideointiin ja runkojen luontiin, mutta varsinainen sisältö luodaan ihmisen toimesta.

Tekoäly sisällöntuotannon mullistajana, mutta mitä vaaroja taustalta löytyy? 

Tekoäly on tuonut sisällöntuotantoon ennenäkemätöntä tehokkuutta. Ennen generatiivistä tekoälyä tiedonhaku tehtiin haastattelemalla asiantuntijoita, etsimällä muita tiedonlähteitä verkosta ja vierailemalla kirjastoissa. Nykyään voi parhaassa tapauksessa riittää, että kerrot ChatGPT:lle yhden lauseen mittaisen kehotteen, jonka myötä saat kattavan artikkelin, joka huomioi uusinta tietoa ja listaa jopa lähteet. 

Kielimallit ovat kuitenkin parhaimmillaan vain työkaluja ja vaativat aina ihmisen kädenjäljen. Se mitä tekoälyn tuottamasta sisällöstä puuttuu, on laatu ja asiantuntemus. Tekoälyn liiallisessa käytössä on vaarana, että teksti jää pinnalliseksi, toistaa itseään, eikä tuo lisäarvoa lukijalle. Lukukokemus on usein heikko, pinnallinen ja robottimainen. 

Lukija harvoin kaipaa geneeristä tekstiä. Vaikka ennen vanhaan hakukoneoptimointia saatettiin tehdä nimenomaan “Google ensin” -periaatteella, nykyään teksti tulee aina kirjoittaa sivustokävijää varten. Tekoälyllä tuotetun sisällön tunnistaa seuraavista: 

  • Sisältö toistaa itseään
  • Kaavamaiset lauserakenteet 
  • Tekoälylle tyypillisten sanojen liiallinen käyttö 
  • Virheelliset väittämät 
  • Monotoninen äänensävy 
  • Yksityiskohtien puute 
  • Haun tarkoituksen vastaamattomuus 
  • Alan asiantuntemuksen puute 
  • Henkilökohtaisen kokemuksen puute 
  • Vanhentunut tieto 
  • Epävakuuttava tiedonjakelun järjestys 
  • Huumorin ja sarkasmin puute 

Ethän sinäkään sivustokävijänä haluaisi ohjautua Googlesta sivulle, jonka sisältö on pinnallista höttöä, sen sijaan, että saisit ensikäden näkemyksiä luotettavalta alan erityisosaajalta. Pidä sisältöjä tuottaessa aina mielessä se, että sen tulee tuottaa kävijälle lisäarvoa.  

Lue lisää kuinka luot laadukasta sisältöä tekoälyn avulla..

 

Kuinka Google suhtautuu tekoälysisältöön? 

Google tekee vuosittain algoritmilleen noin 4 ydinpäivitystä, sekä näiden lisäksi suunnilleen saman verran ns. spämmi-päivityksiä. Algoritmipäivitysten tarkoituksena on parantaa hakutulosten laatua, koska Googlen tärkein tehtävä kuitenkin on tarjota käyttäjilleen parhaita mahdollisia hakutuloksia.  

Google ei halua, että hakutulosten kärkeen ui heikkolaatuista tekoälyllä tuotettua sisältöä, vaan asiantuntevaa ja uniikkia tietoa tarjoavaa sisältöä luotettavista lähteistä. Juuri tällaista uutta ja uniikkia sisältöä tekoäly ei pysty luomaan, koska taustatietonaan tekoäly aina käyttää verkosta jo löytyvää sisältöä, joka voi olla vanhentunutta tai pahimmillaan jopa virheellistä. 

Google ei halua, että hakutulosten kärkeen ui heikkolaatuista tekoälyllä tuotettua sisältöä, vaan asiantuntevaa ja uniikkia tietoa tarjoavaa sisältöä luotettavista lähteistä 

On hyvä tiedostaa, että Google ei vastusta teknologista edelläkävijyyttä tai tekoälyn hyödyntämistä. Google itsekin kehittää tekoälyratkaisuja, joten he eivät missään nimessä kiellä tekoälyn käyttöä. Virallisesti Google sanoo uskovansa tekoälyavusteisen sisällöntuotannon hyötyihin. Samassa virallisessa dokumentaatiossa Google kuitenkin mainitsee, että he palkitsevat uniikkia ja korkealaatuista sisältöä, jollaista tekoäly ei osaa itse luoda. 

 

Google E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trust) 

Lähivuosina vauhdilla kasvanut orgaanisiin sijoituksiin vaikuttava kriteeri on ollut E-E-A-T, eli se kuinka kokenut, asiantunteva, auktoriteettinen ja luotettava sivusto on.  

Kokemus viittaa sisällöntuottajan ja palveluntarjoajan omakohtaiseen ymmärrykseen aiheesta, kun taas asiantuntemus kuvaa syvällistä tietoa tai koulutusta alasta. Auktoriteetti liittyy siihen, miten arvostettu lähde kirjoittaja tai sivusto on muiden silmissä. Luotettavuus taas kattaa sivuston yleisen uskottavuuden ja tiedon paikkansapitävyyden.  

Tekoälyn tuottamalla sisällöllä on usein vaikeuksia täyttää näitä vaatimuksia ilman ihmisen tekemää lisätyötä, minkä takia liiallinen tekoälyn käyttö sisällöntuotannossa voi vaarantaa hakukonenäkyvyyden. 

 

Vaarana orgaanisen hakukonenäkyvyyden romahdus 

Kun tekoälyä hyödyntävät kielimallit aikoinaan ilmestyivät markkinoille, moni ohjelmistoyritys näki markkinaraon – SEO-työkalut, jotka voivat hakusanojen perusteella luoda valmiita hakukoneoptimoituja sisältöjä.  

Ohjelmistoyritysten argumenttina oli, että nämä työkalut säästävät aikaa ja kustannuksia, kun yrityksillä ei tarvitse välttämättä olla sisällöntuottajia, vaan tekoäly korvaa heidät. Lisähyötyinä esitettiin, että ohjelmistot valmiiksi kartoittavat korkean hakuvolyymin hakusanoja, sekä niille pystyi kouluttamaan yrityksen äänensävyn. Tämähän kuulosti loistavalta, vai mitä? 

Tulokset olivat aluksi hyviä. Yritysten isoin kehityskohde hakukoneoptimoinnissa on usein se, että sivustot eivät nouse hakukoneisiin läheskään kaikilla niillä hakusanoilla, joita heidän potentiaaliset asiakkaansa käyttävät. Kun SEO-ohjelmistojen avulla prosessiin saatiin massatuotantoa, on ymmärrettävää, miten satojen tai tuhansien uusien hakusanojen haltuun ottaminen silmänräpäyksessä saattoi kuulostaa houkuttelevalta. 

Viimeisin data on kuitenkin osoittanut, että vaikka orgaanisen näkyvyyden kasvukäyrä on voinut aluksi olla positiivinen, näkyvyys on pian romahtanut, kun Google on vihdoin havainnut heikkolaatuisen sisällön. Ja vaikka romahdus ei olisi vielä tähän päivään mennessä tapahtunut, Google päivittää algoritmiaan sen verran usein, että romahdus voi pian olla tiedossa. 

Viimeisin data on kuitenkin osoittanut, että vaikka orgaanisen näkyvyyden kasvukäyrä on voinut aluksi olla positiivinen, näkyvyys on pian romahtanut, kun Google on vihdoin havainnut heikkolaatuisen sisällön 

 

Tekoälyn vaarat sisältöjen indeksoinnissa 

Googlen algoritmin kehittyessä on havaittu myös yleistä haastetta sisältöjen indeksoitumisessa. Jokaisella sivustolla on ns. crawl budget, tarkoittaen sitä kuinka monta sivua Google käy vilkaisemassa päivittäin.  

Jos sivuston crawl budget on pieni ja sisältöä tuotetaan tiuhaan tahtiin, jossain vaiheessa saavutetaan piste, jossa uusia sisältöjä syntyy enemmän kuin Google ehtii käymään läpi. Haaste ei ole pelkästään siinä, että täysin uusi sisältö ei indeksoituisi, vaan myös siinä, että päivittäessäsi tärkeitä jo olemassa olevia palvelusivuja Google ei välttämättä rekisteröi muutoksia. 

 

Esimerkkejä todellisista tekoälyn luomista vaaratilanteista 

Maailmalta löytyy paljon esimerkkejä siitä, kuinka massatuotettu sisältö on romahduttanut orgaanisia sijoituksia. Esimerkiksi Perheenalku.fi -sivuston hakukoneoptimoija on julkisesti ilmoittanut kokeilleensa massatuotettua tekoälyä sisällöntuotannossa ja sivuston orgaaninen liikenne on arvioitu tippuneen yli 2000 päivittäisestä orgaanisesta istunnosta reiluun 100 orgaaniseen istuntoon vain 2 viikon sisällä. 

On huomionarvoista se, että spämmisisältöjä taklaavia algoritmipäivityksiä suoritettiin maaliskuussa, kesäkuussa ja joulukuussa, sekä lisäksi marraskuussa valmistui ydinpäivitys.  

Varoituksen sanana kaikista alla olevista taulukoista, että data on peräisin SEMRushin Domain Overviewsta, joka on työkalun antama sivistynyt arvio. Kaikki käytetyt esimerkkisivustot ovat kuitenkin myös julkisesti ilmoittaneet sivustojensa orgaanisen näkyvyyden romahduksesta. 

perheenalku näkyvyys

Toisena esimerkkinä Bonsai Mary ilmoitti tuottavansa kaikki sisältönsä tekoälyllä ja maaliskuun 2024 ydinpäivityksen jälkeen orgaaninen liikenne tippui peräti 95 %, eikä sivusto ole sen jälkeen päässyt Googlen suosioon takaisin. Ennen romahdusta sivusto keräsi päivittäin jopa yli 20 000 orgaanista istuntoa, mutta algoritmipäivityksen jälkeen istuntomäärä on pysynyt päivittäin lähellä nollaa. 

bonsaimary näkyvyys

On myös esimerkkejä, jotka ovat onnistuneet romauttamaan orgaanisen näkyvyytensä Bonsai Marya suuremmin, esimerkiksi Pixelfy.me:n orgaanisen liikenteen laskua tapahtui lyhyessä ajassa jopa 99,7 %, tiputtuaan lähes 28 000 päivittäisestä orgaanisesta istunnosta alle tuhanteen. Voidaan siis puhua totaalisesta orgaanisen liikenteen menetyksestä, joka on kohtalokasta kaikille yrityksille.

pixelfy.me näkyvyys

 

Tekoälyn vaarat ovat merkittävät, mutta minimoitavissa 

Kuten edellä mainitut esimerkit osoittavat, tekoälyn vaarat ovat todellisia, mutta oikeaoppisesti hyödynnettyjä tekoälyavusteinen sisällöntuotanto on myös avain terveeseen ja kustannustehokkaaseen kasvuun. Tekoäly on oiva työkalu luonnosteluun ja ideointiin, mutta lopputulos tulisi aina syntyä elävän ihmisen kädestä.  

Tekoälyllä voit luoda rungon sisällölle, ideoida otsikoita ja pyytää sitä analysoimaan sisällön kielioppia. Itse leipäteksti tulisi kuitenkin aina käydä asiantuntevan sisällöntuottajan työpöydällä. Tällöin sisältöön saadaan mukaan uniikkeja näkemyksiä ja yrityksesi mukaista brändiä, sekä äänensävyä. Lue lisää miten luoda laadukasta sisältöä tekoälyn avulla. 

 

Älä kerro Googlelle, mutta tämä sisältö on tuotettu tekoälyavusteisesti 

Vaikka tämänkin sisällön luomisessa on hyödynnetty tekoälyä, niin toivon sen lisänneen ymmärrystäsi tekoälyn käytön vaaroista. Tekoäly on työkalu, se tehostaa työtä, mutta se ei missään nimessä korvaa ihmistä.  

Sisältöjä tuottaessa tulee aina pitää mielessä todellinen motivaatiosi ja yrityksesi strategia, riippumatta siitä käytätkö sisällön tuottamisessa tekoälyä vai et. Todellinen motivaatio ei ole siinä, että sisällöllä saadaan lisää orgaanista liikennettä, sillä pelkkä lisäliikenne ei tuo rahaa viivan alle.  

Todellinen motivaatio on siinä, että sisällöillä tuotetaan lisäarvoa sivustokävijöille. Jos sisältösi ei tuota lisäarvoa, tällöin sivustokävijät ovat yhtä vähän tai jopa vähemmän kiinnostuneita tuotteistasi ja palveluistasi, kuin ennen sisältöösi tutustumista. Se jos mikään on vaarallista. 

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Analytiikka ja mittaaminen
    • Tekoäly

    Web-analytiikka ja AI – miten tekoäly muuttaa datan hyödyntämistä tuloksellisessa digimarkkinoinnissa?

    AI mullistaa tapamme kerätä, tulkita ja hyödyntää web-analytiikkaa liiketoiminnan tukena. Mihin asioihin AI vaikuttaa ja miten se on jatkossa hyvä huomioida?

    Lue lisää
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn vastuullinen ja eettinen käyttö markkinoinnissa – mitä siitä on hyvä tietää?

    Generatiivisen tekoälyn käyttö kiihtyy ja samalla esiin nousee sen vastuullisuuteen ja eettisyyteen liittyviä kysymyksiä. Mitä asioita tulee huomioida, kun haluat käyttää ...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn käytön vaarat orgaaniselle hakukonenäkyvyydelle

    Yritysten on opittava hyödyntämään tekoälyä prosesseissaan, tai he jäävät kilpailijoiden jalkoihin, mutta mitä vaaroja tekoälyn käytössä on?

    Lue lisää